BAGI KATA üzente 10 éve

Azért --bármilyen remek énekesnő lehetett a kedves operaénekesnő rokona, na de HÁZY ERZSÉBET CSAK EGY VOLT,---ÉS NEM IS RÉGEN,...alig 20 éve halt meg.....micsoda énekesnő volt, ragyogó külsővel.....én is hiányolom a régi énekeseket pl FRANCO CORELLIT...AKI AZ egyik legnagyobb tanor volt és csak 2003 ban halt meg.---igaz előtte visszavonult,----ahogy ő a NESSUM DORMÁT énekli az fantasztikus,-.---mega többit!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves István,
Én köszönöm a segítséget:) Országszerte fellépett, egy konkrét előadásról szóló cikket már találtam is, itt az Operaház művészeiként említik őket: 1924. dec.3-án Nagykanizsán Mozart: Színigazgató. Karnagy: Pethő Imre. Schikaneder színigazgató: Komáromy Pál; Mozart, karmester: Závodszky Zoltán; Lange kisasszony: Alpár Gitta; Ulich kisasszony: Eitner Irén.
A cikkben külön kiemelik, hogy Irén minden egyes megjelenése tomboló tapsvihart eredményezett:)
1929 nyarán egy Balatoni hangverseny-sorozat; Dr Szilágyi Imrével többször is fellépett; tagja volt a Berzsenyi Társaságnak, nótatanfolyamokat vezetett. Egy 1940-es újságcikk a "rádióból jól ismert kitűnő énekesnőként" említi, aki a Kaposvári Zeneiskolában kezdett tanítani.
A héten lemegyek Kaposvárra, hátha helyben több infóm lesz, most úgy nagy vonalakban ennyim van.
Még egyszer nagyon szépen köszönök minden segítséget!

Válasz

szabó istván üzente 12 éve

Kedves Mária, nagyon köszönöm az üzenetedet és a motivációd megmagyarázását. Nem volt bizony eddig jó érzésem, hogy netán ingerültségből nem sértettelek e meg. Csak be akartam kapásból bizonyítani, hogy igenis van kereslet elfelejtett müvészek felkutatására. Sajnos, az egyetlen nyom a Noszlopy családhoz vezetett...Sem arhívumokban, sem lexikonokbal semmi más nyomra nem bukkantam a dédnagynénédnek az operához való kapcsolódásáról...Pedig jócskán keresgéltem...De azért ne adjuk fel... Kérlek, próbáld kideríteni, melyik színházban lépett fel, milyen volt a hangtípusa, Pesten kívül szerepelt e vagy le volt szerződve mint operaénekes, tartott e kapcsolatot más operaénekesekkel, voltak e esetleg operaénekes tanítványai, milyen szerepeket énekelt, mert a szereposztások általában fennmaradtak és sok mindent elárulnak, stb...És ha szent a béke és sikerül valami érdekeset és értékeset felkutatni azon idők művészeiről, akkor nem csak én, de merem állítani, hogy pont és főleg Ákos, lelkes munkatársai és még sokan mások fognak ennek a legjobban örülni... Sok szerencsét és még egyszer köszönöm az udvarias válaszodat ...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves István,
Nagyon köszönöm, ezt a cikket én is láttam már, nem valami bőbeszédű, de kiindulásnak tökéletes volt számomra is pár évvel ezelőtt. Kaposvári Zeneiskola igazgatóhelyettese volt olyan kedves és küldött nekem az iskola történetét feldolgozó könyvet, hanganyag nincs. Operaház archívumában semmi, egy sor összvissz, emailes megkeresésemre ez bővült két sorra. Fényképet is én küldtem nekik. Hanganyag nincs. Magyar Rádió, Televízió archívum, semmi. Kaposvár Könyvtár Noszlopy Aba Tihamér könyveiből talán van példányuk, semmi más. Az elmúlt pár évben szerintem minden létező fórumot bejártam, hátha van valahol valakinek legalább csak egy percnyi anyaga, de semmi. "A háború és 56 elvitt mindent" - ilyen válaszokat kaptam. A Nagykanizsai könytár online újságarchívumában találtam pár minicikket,ahol említik, fellépésekre hívják meg a nagyközönséget, de a hivatkozott helyszínek már nem léteznek.
És igen, én is egyetértek Ákossal, a követelőzés modortalan és udvariatlanság, a kérem és köszönöm szavakkal szoktam másokhoz fordulni. Ám ez esetben saját magamra értettem, hogy kapjam össze magam és állítsak végre össze egy irományt, mert itt tényleg van érdeklődés a "kisebb nevekre" is.
Még egyszer köszönöm szépen a cikket!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Ákos,
Természetesen a KELL-t magamra értettem, hogy igenis összeszedjem az innen-onnan megszerzett infókat és végre leüljek és összehozzak valami használható/olvasható anyagot ebben a Klubban. A mérce igencsak nagy, ezért is nem akartam rontani a színvonalat két sorral és egy fényképpel. Mikor megláttam, hogy elfeledett művészekkel is foglalkoztok abszolút meg lettem győzve, hogy igenis van hely és igény rá, nem csak az én családi ragaszkodásom mondatja, hogy tudnia kell a mai generációnak is róla/róluk.
Elnézést kérek, valóban félreérthetően fogalmaztam, de teljesen el voltam ragadtatva a Házy Erszébetről szóló cikktől.
Nagyon köszönöm, hogy mégis foglalkoztál vele.

Válasz

szabó istván üzente 12 éve

Noszlopy Aba Tihamér tanár, honvédtiszt, író1891-ben született Kaposváron. Feleségével, Eitner Irén zenetanár operaénekessel közösen nótatanfolyamokat és előadásokat szervezett. A híres Noszlopy-család utolsó sarja volt, 1967 ben halt meg.
Az 1920- as évek óta élt a hobbijának, a nótagyüjtésnek.1931-ben ismerte meg egy BP-i szereplése alkalmával Eitner Irén operaénekesnöt és a két bohém fiatal egymásba szeretett. Irén (1898- 1978) elköltözött férjével Kaposvárra.
1938 ban alakult meg a Pete Lajos Dalkör Noszlopy-Aba Tihamér vezetésével. Magyarnóta tanfolyamot szerveztek, céljuk a magyar dalok népszerűsítése volt. Eitner Irén rendszeresen fellépett a kör előadásain. Késöbb a kaposvári zeneiskola énektanára volt. Gyermekük nem született. Szociális otthonban hunyt el, mert több évig súlyos agyi érelmeszesedésben szenvedett.
Az operában Radnai Miklós: 1925-1935 és Márkus László: 1935-1944 igazgatósága alatt léphetett fel. Az idő rövidsége miatt több nem jut az eszembe, se nem találtam többet....Többet talán a kaposvári városi krónikában, vagy arhívumában lehetne találni
Tisztelet a dédnagynénédnek, meg neked is, de Ákossal azért egyetértek...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Mária!
Mi az, hogy kell???

Te mit tettél a rokonod ismertté válásáért?
Nem kerestél képet róla, nem adtál leírást az életéről, nem adtál hanganyagot tőle.
Amit tettél leírtad, hogy KELL !!

Amint adsz anyagot és MEGKÉRSZ, akkor lehet, hogy lesz cikk.
Én már elfecséreltem egy éjszakába nyúló délutánt ez ügyben, semmire jutva.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Én is köszönöm, hogy megerősítettél; elfeledett művészként elhunyt dédnagynénémről, Eitner Irénről (Noszlopy Aba Tihamérné) is kell ide egy hasonló cikk. Talán valaki felismeri és hozzá tud tenni:)

Válasz

Major Judy üzente 13 éve

Gratulalok Akos a cikkhez.. Jo erzes volt olvasni.Fiatalon nagy rajongoja voltam a muvesznonek. Halasan koszonom. Major Judit

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Ákos! Köszönet érte, hogy Házy Erzsébet ,"megjelent" az oldaladon. Egy csodálatos énekesnő volt Ő. Én hála a sorsnak még személyesen is ismertem,de közelebbi kapcsolat nem volt köztünk. A húgával, aki később színésznő lett,/ Telessy Györgyi /,Pesten egy iskolában jártunk, osztály, és padtársak voltunk. Innen az ismeretség. Nagyon örülök, hogy olvashattam most róla, hogy volt olyan kedves operarajongó, aki könyvet írt a rövid életéről. Köszönet érte!! Nyné Erzsike

Válasz

Turcsányiné Csikós Ilona üzente 13 éve

Számomra nagy szomorúság, hogy ebben az igénytelen országban fiatalabb és idősebb "színházba járó ismerőseim" zöme nem ismeri Carusot, Giglit, Lanzát, sokan még Pavarottit sem , és persze Házy Erzsébetet sem.
Ez a tájékozatlanság, és szégyenteljes tudatlanság abból is ered, hogy a magyar, sőt az európai TV csatornák műsor kimerítik az igénytelenség fogalmát.
Az is megdöbbentő, hogy egész európában a 100 körüli csatornából egyetlen , a Mezzo.csatorna
közvetít komoly ill.klasszikus zenét. Márcsak ezért is dicséret illeti Poc Ákost és az opera-slágerek -klub tagjait, akik szivükön viselik ennek a csodálatos műfajnak a sorsát.
Teljes szivemből köszönöm.
Turcsányiné-Ica

Válasz